အသက္ရွည္က်မ္းမာေစတဲ့ စူပါအစာ (၁၀) မ်ဳိး
ေမာင္ေမာင္လႈိင္ (အပ္စိုက္ကု)
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ေဆးပညာပါရဂူ ေဒါက္တာနီကိုးလ္ပ္(စ္) ပီေရကင္သည္ အေမရိကန္တစ္ႏိုင္ငံလုံး ေရပန္းစား အေရာင္းရအတြင္က်ယ္ဆုံး စာအုပ္ျဖစ္သည့္ " ပီေရကင္ရဲ႕ ကတိ. . . ႏုပ်ဳိအသက္ရွည္ေစမယ့္နည္းလမ္း. . ." ထဲတြင္ လူအေပါင္းတို႔အား ေထာက္ခံတင္ျပခဲ့သည့္ အစာ (၁၀) မ်ဳိးတို႔ကို ေဖာ္ျပထားပါသည္။ ယင္းစပါအစာ (၁၀) မ်ဳိးတို႔မွာ
၁။ ၾကက္သြန္မ်ဳိးႏြယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္စသည့္ ၾကက္သြန္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္တုိ႔တြင္ ထူးကဲသည့္ စူးရွအနံ႔အရသာမ်ဳိးတြင္ပါဝင္ရာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း၌ ဂလူတာသီယြန္း (Glutathione) ကို ေပါက္ဖြားေစသည္။ ဂလူတာသီယြန္းသည္ အမိုင္ႏိုအက္စစ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အသည္းထဲတြင္ အက်ဳိးသက္ေရာက္ဆုံး အင္တီေအာ့စီဒင့္ (Antioxidant) အမ်ဳိးအစားျဖစ္သည္။ အသည္းမွ အဆိပ္ကို ျပည္ေစသည့္ လုပ္ေဆာင္မႈစြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ေပးသည္။ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ ျဒပ္ပစၥည္းကို ပယ္ရွင္းေပးသည္။
၂။ မုေယာစပါး (ေခၚ) ဘာလီေစ့ (Barley)
မုေယာစပါးမွာ ေပ်ာ္ဝင္ဖိုင္ဘာအမွ်င္မ်ား (Soluble Fibers) နဲ႔ မေပ်ာ္ဝင္ဖိုင္ဘာမွ်င္း်ား ပါဝင္တဲ့အတြက္ ကို္ယ္တြင္းမွာရွိတဲ့ အဆီးမ်ား၊ ကိုလက္စထေရာမ်ားနဲ႔ ကစီ (carbhydrate) မ်ားရဲ႕ ဇီဝတြင္းျဖစ္ပ်က္အစဥ္ (cata-bolism) ကို အေထာက္အကူျပဳေပးတယ္။ ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလွ်ာ့ခ်တယ္။ ဖိုင္ဘာမွ်င္ေတြက အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းရဲ႕ အစာေခ်ဖ်က္မႈ အားေပးကူညီၿပီး ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေစႏုိင္တယ္။
၃။ ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင့္ (Alga)
ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင့္နဲ႔ ထုတ္လုပ္တဲ့ စားကုန္ (ဥပမာ ေက်ာက္ေက်ာအျဖဴ) ေတြဟာ ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလွ်ာ့ခ်တယ္။ ေသြးတိုးႏႈန္းကို က်ဆင္းေစတယ္။ ေရာဂါၿပီးစြမ္းအား (Immunity ကိုယ္ခံအား)ကို တိုးပြားေစတယ္။ ကင္ဆာကာကြယ္တယ္။
၄။ ပန္းဂ်ဳံ (Bauk Wheat)
ပန္းဂ်ဳံမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းက ဆန္၊ ဂ်ဳံစတဲ့ အႏွံေတြထက္ အမ်ားႀကီး ပိုမ်ားတဲ့အျပင္ ပန္းဂ်ဳံထဲက အႏိုင္အက္စစ္ေတြက သိသိသာသာ ကိုလက္စထေရာေတြကို က်ဆင္းေစတယ္။ ေသြးခ်ဳိကို ထိန္းခ်ဳပ္တယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းဂ်ဳံထဲမွာ ပါဝင္ေသးတဲ့ ေဖလဗိုႏြိဳက္ (Flavonoids) ေတြက ေသြးလည္ပတ္မႈနဲ႔ ႏွလုံးက်န္းမားေရးတုိ႔အတြက္ အက်ဳိးျပဳတယ္။ ေသြးအားတိုး အာဟာရအစာလုိ႔ သတ္မွတ္ခံထ်ားရပါတယ္။
၅။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးထဲမွာ ႂကြယ္ဝလွတဲ့ ပ႐ိုတိန္းေတြ ပါဝင္တယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကို အႏွံ(ဥပမာ ဆန္) တို႔နဲ႔ အတူတြဲၿပီး စားသုံးမယ္ဆိုရင္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္က လိုအပ္သမွ် အမိုင္ႏိုအက္စစ္အမ်ဳိး အစား အားလုံးကို ရရွိေစႏုိင္ပါတယ္။
၆။ င႐ုတ္သီး
င႐ုတ္သီးမွာ အရသာအရ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပး႐ုံမက ေရာဂါကူးစက္မခံရေအာင္၊ နာက်င္မႈ သက္သာေအာင္၊ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ေရးတုိ႔နဲ႔အတူ ႏွလုံးက်န္းမာေရးတုိ႔အတြက္ပါ အေရးႀကီးတဲ့ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။
၇။ အခြံမာသီးမ်ား
အခြံမာသီးမ်ားဆိုတာကေတာ့ သစ္သီးမ်ားရဲ႕ အေစ့တြင္းက အဆန္ (ဥပမာ သီဟုိသရက္ေစ့) သစ္ၾကားသီးအဆန္။ အဲဒီအခြံမာသီးမ်ားထဲမွာ အင္တီေအာ့စီးဒင့္ (Antioxidants) မ်ားနဲ႔ ေရာင္းရမ္းမႈ (Inflammations) မ်ားကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ ျဒပ္စင္မ်ား ပါဝင္ေနတယ္။ အခြံမာအသီးေတြက သင့္ရဲ႕ႏွလုံးကို ပိုမိုက်န္းမာေစႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါလည္း ကာကြယ္ေပးေသးတယ္။
၈။ ပဲပင္ေပါက္
ပဲပင္ေပါက္ထဲမွာ ပိုမိုမ်ားျပားၿပီး သိပ္သည္းဆျမင့္မားတဲ့ အင္ဇိုင္းမ်ား (Enzymes) ပါရွိတယ္။ အဲဒီအင္ဇိုင္းမ်ားက ႐ိုး႐ိုးရင့္မွည့္တဲ့ပဲေတြထက္ ပိုၿပီး အစာေၾကလြယ္ေစတယ္။ ေနာက္ၿပီး ပင္ပင္ေပါက္မွာ ႂကြယ္ဝလွတဲ့ အင္တီေအာ့စီးဒင့္မ်ားပါရွိေသးတဲ့အတြက္ အိုမင္းမႈကို ေႏွးေကြးေစတယ္။
၉။ ႏိုးခ်ဥ္စတဲ့ ကေစာ္ေဖာက္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ား
ႏို႔ခ်ဥ္ (ဒိန္ခ်ဥ္)စတဲ့ ကေစာ္ေဖာက္ထားတဲ့ အရည္ (ဥပမာ- ဝိုင္) တုိ႔ထဲမွာ ေရာဂါၿပီးစံနစ္စြမ္းအား (Immune system) (ကိုယ္ခံစြမ္းအား) ကို ျမွင့္တင္ႏုိင္တဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘတ္တီးရီးယားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းမႈ (Inflammation) ကို ထိန္းခ်ဳပ္ကြာကြယ္ေပးတယ္။
၁၀။ အာစာအီသီး (Acai) (ဓနိသီးလို အသီးမ်ဳိး)
ဘရာဇီးႏုိင္ငံရဲ႕ အပူပိုင္းေဒသ မိုးသစ္ေတာေတြမွာ အေလ့က်ေပါက္တဲ့ ဓနိသီးနဲ႔တူတဲ့ အသီးမ်ဳိးပါ။ သုေတသနျပဳမႈအရ အဲဒီအသီးေတြမွာ ကမၻာေပၚမွာ အာဟာရအျပည့္ဝဆုံးႏွင့္ စြမ္းအင္ပမာဏအျမင့္ဆုံး အစာမ်ဳိးထဲက တမ်ဳိးျဖစ္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ပါရဂူမ်ား ေထာက္ျပတာကေတာ့ အာစာအီသီးထဲမွာ အလြန္ပ်စ္တဲ့ အင္တီေအာ့စီးဒင့္ေတြ ပါဝင္ေနၿပီး ႏွလုံးေသြးေၾကာမ်ားနဲ႔ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းတို႔ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ကို အက်ဳိးျပဳတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။
Prolonging Life Abstracts 2008 မွ ထုတ္ႏႈတ္ျပန္ဆိုပါသည္။
ေမာင္ေမာင္လိႈင္ (အပ္စုိက္ကု)
ကလ်ာမဂၢဇင္းမွ တဆင့္ကူးယူေဖာ္ျပသည္။
0 Response to "အသက္ရွည္က်မ္းမာေစတဲ့ စူပါအစာ (၁၀) မ်ဳိး"
Post a Comment